Waillet

Vakantiewoningen in de Belgische Ardennen. Ligging van het dorpje Waillet waar de vakantiewoningen gelegen zijn.Waillet ligt net aan de verbinding tussen de N4 Brussel - Bastogne en de N63 Luik - Marche-en-Famenne. Doorom is Waillet heel makkelijk bereikbaar en goed geschikt als uitvalbasis om de Ardennen te verkennen. Waillet ligt op 4 km van het stadje Marche-en-Famenne.

 

In Waillet heeft men de vakantiewoning Le Tige.

Vakantiewoningen in de Belgische Ardennen. In Waillet waar de vakantiewoningen Le Tige, Le Gite en Le Pachis gelegen zijn heeft men een mooie romeinse weg

Natuur: Waillet is omgeven door bos en weiland waar men heerlijke wandelingen kan maken. Aan het einde van "rue de Verenne" is er een mooie Romeinse weg waar verschillende wandelwegen samenkomen.
Men vindt wandel- en fietsmogelijkheden op de pagina's wandelen en mountainbike/fietsen.

Winkels: Alhoewel we geen winkels hebben in Waillet, kan men toch scharreleieren en kippen (kippen op bestelling) verkrijgen bij Yvonne (rue de Verenne 4, naast de dorpszaal "Le Sangelier"). Boter, plattekaas en op bepaalde uren verse melk zijn te bekomen op de boerderij Lejeune-Grandjean (rue de  Briqueterie 12, aan de waterpomp). Beiden zijn vlak aan het kruispuntje gelegen.

Om uitgebreider te winkelen kan men terecht in Marche-en-Famenne (een stadje op 4 km van Waillet). Daar heeft men een groot aanbod aan restaurants en winkels, van grote supermarkten tot locale winkels. 

Vakantiewoningen in de Belgische Ardennen. In het dorpje Waillet waar de vakantiewoningen Le tige, le gite en Le pachis gelegen zijn heeft men een kasteel.Een beetje geschiedenis: Tot enkele generaties geleden was bijna het ganse dorp, de omringende velden en de bossen eigendom van de familie "Van der Straten Waillet". Vandaag wordt het kasteel, dat oorspronkelijk twee torens en een wal rondom het gebouw had, nog bewoond door de familie.

Alhoewel Waillet nooit veel meer dan een honderdtal inwoners heeft gehad, waren we in het verleden een echte gemeente met onze eigen burgemeester en agent. Er waren toen ook twee schooltjes, nu de dorpszaal "les Sangeliers" en de huisjes "La Classe". De kinderen van Waillet gaan vandaag naar Heure (ook een gehuchtje van Somme-Leuze) of naar Marche-en-Famenne naar school. Waillet behoort nu tot de gemeente Somme-Leuze met een 4.000 tal inwoners en een oppervlakte van 9.509 hectaren.

WOII: In september 1944 was er een hevige confrontatie tussen Amerikaanse en Duitse troepen in en rond het centrum van Waillet, daarbij werden 4 Duitse en 1 Amerikaanse tank vernietigd.

De voornaamste economische activiteit in Waillet is altijd melkvee geweest. De ondergrond van Waillet is overwegend van leisteen met een klein laagje grond er bovenop. Daardoor hebben we geen rijke landbouwgrond maar enkel grasland en bosbouw.Vakantiewoningen in de Belgische Ardennen. In het dorpje Waillet waar de vakantiewoningen Le Tige, le Gite en Le Pachis gelegen zijn heeft men een kasteelboerderij.

Vakantiewoningen in de Belgische Ardennen. In het dorpje Waillet waar de vakantiewoningen Le Tige, le Gite en Le Pachis gelegen zijn heeft men een klein kerkje.